April och påsklov

April 2022, tiden den rusar fram trots allt… Nu är det påsklov för en hel del i Sverige och nästa vecka är det för resten av landet. Samtidigt är det många studenter som förbereder sig för sin avslutning. Mössor är säkert beställda och allt annat som hör den stora dagen till. Fotar ni själva eller bokar ni en fotograf för just studentbilderna? Hur som så vill man ju ha bilder att minnas. Studentmössan är en fin detalj. Insidan ( när vänner har skrivit i den ), utsidan och självklart också porträttbild med mössan på. Bokar men en fotograf så behöver inte bilderna tas samma dag utan någon dag innan eller efter. Om man tar bilder efter själva studentdagen är det viktigt att se till att studentkläderna är fläckfria. Är det familjen som tar bilder själv så är det skoj att ta på själva utspringet, kanske med mössor mot himlen. Skolkompisarna är något som är roligt att ha som minne också.

Tänk på bakgrund när du fotograferar

Tänker du på bakgrund och omgivning när du fotograferar? Är det något annat i bilden som ögat dras till än den som du fotograferar? Ofta blir det så och inte helt lätt att redigera bort. Min första bild jag har här på en student ser man bilar i bakgrunden.Kanske inte det man vill ha på en studentbild. Men de är lätt att det blir så när man ”minglar” omkring med kameran under själva mottagningen.

 Har man en modern kamera med olika inställningar som ISO och bländartal är det roligt att få till bra bilder anpassat efter ljuset.  Det är bara att testa sig fram 🙂 Orkar man inte allt detta så kan man anlita någon för själva fotograferingen 

 

Min egna ”student”

Själv har jag inga bilder eller studentmössa från min avslutning i gymnasiet. Vi var så många så skolor hade även intag på vårterminen och det innebar att vi slutade till jul. Vår linje var den enda ihop med en annan som gick ut till jul så det blev inget stort ståhej. Men så här långt efteråt hade det varit skoj att ha lite bilder att minnas skoltiden till.

 

 

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Jag

  Det är nog inte lätt att fota just vid utspring utan att något stör i bakgrunden, men det är ju förstås också det man skildrar, ett glatt kaos. För foton med posering kan man ju försöka se till att undvika störande detaljer i bakgrunden, om det går.

  Jag minns att jag och min storasyster som tog studenten samtidigt sa nej till att gå till en fotograf. Det var lite anti allting just då, med nya gymnasiet var det ju ingen riktig examen, tyckte vi. Men det kom hem en bekant som tog några foton. Efteråt har jag tyckt att vi verkligen borde har gått med på vad våra föräldrar ville, vi var ju de första studenterna i släkten och självklart var de stolta, Men vi hade studentmössa.

  I år tar vårt äldsta barnbarn studenten och hennes bror går ut nian så det är mycket att fira. Bra att du påminner om bakgrunden. Gillar din bild på nejlikorna med diffus bakgrund och den fina bilden på det två glada tjejerna.

  1. Carinas fotografier

   Härligt att jag kan bidra med något 😀
   Jag är uppvuxen i Sigtuna med allt vad det innebar vid studenttider och skolorna där. Jag gick ju vårdlinjen i en annan stad och som sagt gick ut till jul så anti till allt då. Men som du så ångrar jag det i dag.
   Tack 🙏 tjejerna är mina brorsbarn och jag är faste till dem ❤️

 2. Mirre - Sweetwords

  Så bra tips för foto och dess ögonblick är så viktiga, samt så fina foton =D

 3. lisa

  Det där med bakgrunden är något jag ofta missar. Man får helt enkelt inte ha så bråttom när man ska fota.
  Jag har inte heller några bilder från när jag gick ut gymnasiet. Håller med om att det hade varit roligt att ha.
  Ha en fin måndag kram

  1. Carinas fotografier

   Hihi Ja det är lätt att göra. Jag missar också ibland som du ser 🙂
   Kram

 4. Netti Starby

  Vad roligt att du fotograferar och så fina bilder. Kramis

Lämna ett svar

Annons / Reklam för Lindex och Åhlens