Glutenfritt hamburgerböd

Baka eget bröd

När tiden finns så är det så roligt att baka eget bröd. Allra helst om man lyckas, och det gör man ju inte alltid tyvärr. Att baka utan vete och vetestärkelse är inte det lättaste men ibland nödvändigt. Allergi mot veteprotein och glutenintolerans är ju två helt olika sjukdomar, med bla. olika symtom. Det ären massa olika proteiner i mjöl, gluten är ett och vete är ett annat. Veteproteinallergiker tål glutenprotein. Glutenintoleranta måste däremot undvika råg och korn också, till skillnad mot veteproteinallergiker. Här kan ni läsa mer på allergias hemsida. Tips på ett härligt hamburgerbröd som även med fördel kan ätas som vanlig fralla.

produktbild

Ingredienser:

25 g jäst

800 g svalt/fingervarmt vatten

40 g olivolja

2 äggvitor

3 msk honung

1 msk vinäger

2 1/2 tsk salt

150 g durramjöl 

200 g rårismjöl

100 g havremjöl ( bovete oi orginalreceptet)

100 g majsstärkelse

4 1/2 tsk xantangummi

25 g finmalet psylliumfrö

Pensling:

Olja eller vatten

 

Gör så här:

Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olivolja, honung, äggvitor och vinäger. 

Mät upp alla torra ingredienser för sig och vispa hastigt ner dem i degvätskan med elvisp eller degblandare. Eftersom det är xantangummi behövs degen köras i degblandare för kaksmet eller elvisp för att få den jämn utan klumpar. Ca 3-5 min blandade jag degen tills den blev slät och klibbig. Jäs övertäckt med plastfolie ca 1 1/2 timme. 50% större ungefär.

Dela degen i 10-15 bitar och forma till frallor med fuktade händer. Du ska inte knåda. Placera ut på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med valfri vätska och strö på sesamfrön. Jäs ytterligare 35 min till ca 30 % större. Grädda ca 25 min i 225 grader.  Ta ut och låt svalna helt på galler. Viktigt att låta glutenfritt bröd kallna ordentligt innan man skär i det. 

Detta inlägg har 10 kommentarer

  1. Heléna

    Det är verkligen besvärligt med alla dessa olika allergier! Känner mig lyckligt lottad som ”bara” är laktosintolerant och är lite känslig för större mängder med mjölkprotein. Härligt att du delar med dig av ett recept som många kan ha nytta av – även om man tål vanligt mjöl! Det är verkligen vanligt med problem med magar som svullnar upp av vissa typer av bröd. Kram 💖

    1. Ja det är ju det även om jag inte har sådana symtom utan vanlig allergi med klåda.
      H en toppentorsdag!
      Kram <3

  2. Emma Engström

    Vilket himla bra tips, låter inte alls fel! Det är ju så bra att det finns alternativ till de som är allergiska också! Kanon 😀 <3

    1. Tack, vad roligt att du tycker det. Tror de duger till icke allergiker också. Riktigt goda 😀
      Kram

  3. Lisa

    Det är så gott med hembakat bröd, tyvärr bakar jag alltför sällan. Tack för receptet. Mina döttrar vill inte äta gluten för dom säger att deras magar blir svullna så dom ser gravida ut haha så ditt recept passar ju perfekt. 🙂
    Ha en fin tisdagskväll kram

    1. Vad roligt!
      Bjuder gärna på det 🙂
      En av mina favoriter dessa.
      Ja det är många som svullnar av gluten

      Önskar dig detsamma, kram!

  4. Tina

    Så fin hemsidan är och vilket bra tips samt recept på glutenfritt 🙂 Snyggt och harmoniska färger 😀
    Önskar dig en fortsatt fin tisdag! Själv skall jag till polisen och fixa med pass <3

    Kram Tina

    1. Tack snälla rara du! Ja dessa är kanon.
      Tack för din feedback på min hemsida.
      Jag har även en idé när det gäller klänningar…. Vi håller kontakt 🙂

Lämna ett svar till Carinas fotografier Avbryt svar