Fullmåne -sover man sämre då?

Sov ni dåligt i natt

Inte så konstigt i så fall, det  var ju fullmåne. Eller exakt tid det var fullmåne i går var kl 12:45:35. Alltså mitt på dagen. Men månen såg faktiskt full ut även i vårkväll, och otroligt vacker var den.  Det är något magiskt över fullmånen, allra helst när den lyser så kraftigt och inte ett moln täcker den.

ochDet finns en hel del forskning kring sömn och fullmåne. Åsikterna går isär. Men när man hör människor pratar om sina sömnsvårigheter kring fullmånen kan man ju inte annat än tro på dem. Varför de sover dåligt, ja det är där forskningen har olika åsikter. Kan det vara för att månen lyser starkare? Eller har det med tidvatten att göra ( månen styr ju tidvattnet). Men kanske är det för att det är varulvstimmen 😉 här kan du läsa mer om fullmånen och olika forskningar.

Månen är i alla fall vacker och rolig att fotografera

Roligt men ganska svårt är det att fota månen. Stativ behövs och gärna en trådlös självutlösare. Bästa bilden kan du få om du har ett teleobjektiv som kan zooma upp till 200 mm eller mer (helst mer). Kameran bör också stå inställd på manuell. Inställningarna då? Ja det är lite pyssel att hitta rätt och jag lovar. Massor med bilder genom åren har blivit superdåliga.  

Jag hade ett teleobjektiv med zoom;  Sony DT 55–200 mm f4–5,6 SAM. Ja och då har jag ju en sony a77 kamera. Inställningarna jag hade i går; iso 640, bländare f/8 och slutartid 1/60 sek. Det var skymning fortfarande när jag var ute och då passade dessa inställningar bra, testade inga andra. Det är inte helt lätt att få kameras fokus direkt på månen. Jag fotade i raw, då det är mycket lättare att efterbehandla bilden så att månens fina konturer kommer fram.

Efterbehandlingen gjorde jag i photoshop och camera raw. Där är jag inget proffs än och lär mig forfarande. Det är svårt att redigera månen. Haha tycker att jag har ”lärt” mig i flera år…är man aldrig fullärd? Men det tar tid och det gäller att ha tillit till processen 🙂

Ha en bra fredag!

fullmåne

Detta inlägg har 14 kommentarer

 1. Lisa

  Det gick inte att kommentera ditt senaste inlägg så jag gör det här istället. Jag älskar lakrits , inte saltlakrits men vanlig. Det där lät ju underbart gott. Hallon och lakrits är så himla gott ihop. Tack för receptet 🙂
  Ha en fin tisdagseftermiddag kram <3

  1. Tack för att du påminner. Hade glömt lägga in kommentarsfältet.
   Men nu är det fixat 🙂

   Ja kakan blev god. Hallon och lakrits passar fint ihop.
   Kram

 2. Heléna

  Det är så magiskt vackert med en stor fullmåne! Jag brukar påverkas av fullmåne, men jag har kanske lite varulv inom mig 😂
  Jättefina bilder! Kram och ha en riktigt fin tisdag 💖

 3. Jag

  Aha, det var därför jag sov så dåligt och vaknade hela tiden. Men jag sover å andra sidan aldrig som en stock. Jättefina bilder på månen!!

  1. Ok, du kanske är en av de som sover oroligt vid fullmåne. Många gör det ….
   Tack snälla! Ja jag var tvungen när den var så fin 🙂

 4. Kristallina

  Vilken fantastisk bild på månen. Du kan 😀
  Jag sover också som en stock. Fullmåne påverkar mig inte ett dugg.
  Ha en fortsatt trevlig helg!

  1. Tack snälla 🙂 Vad gullig du är!
   Jag är inte heller påverkad av fullmånen.
   Njut av helgen!

 5. Hilma Eklund

  Du är verkligen sååå duktig på att fotografera! ❤️ när det gäller fullmåne tror jag inte att jag blir så påverkad, det kan vara lite olika men kan nog inte skylla på månen när jag sover dåligt hihi 🥰

 6. Netti Starby

  Det är verkligen vackert med fullmåne och jag sov som en stock inatt! 😀 Kramis

 7. Lisa

  Jättefina bilder på månen 🙂 Många säger att dom sover sämre när det är fullmåne men jag har aldrig märkt något av det. Månen är både vacker och lite skrämmande på samma gång tycker jag 🙂

  ha en fin fortsättning på fredagen kram

  1. Jag sover också som en stock 🙂
   Håller med dig…vacker och lite skrämmande

   Detsamma och Kram

Lämna ett svar