Crossianter-bästa långfrukosten

Kan det bli bättre frukost

Kan det bli bättre en söndagsmorgon…. Nybakta crossianter. Visst det tar sin lilla tid, men så underbart gott det är! Helt klart värt besväret och galet gott. Man kan ha bär , sylt eller chokladkräm till eller i men jag har själv aldrig testat. Jag tycker de är super, helt naturella med lite florsocker på.

Degen gjorde jag dagen innan och så fick den stå i kylskåpet över natten. Crossianten på bilden var inte direkt den finaste *ler*.  Jag frös in de som hade finast utseende. Det var första gången jag bakade dessa, så jag behöver lite övning.

Det som är viktigt, är att man läser instruktionerna först ordentligt och sedan följer stegen till punkt och pricka 🙂 Då får man efter en stund något riktigt gott att njuta av.

Receptet är inte mitt egna utan jag har hittat det i ”Baka Glutenfritt” av Nilla Gunnarsson och Susanne Hovenäs

I det här receptet är det vitt socker och det är absolut nödvändigt för att få rätt konsistens.

Det här behöver du:

 

25 g jäst

1 ägg

1 äggvita

350 g rumstempererad mjölk

60 g vitt strösocker

70 g majsstärkelse

75 g rismjöl

50 g majsmjöl

25 g finmalet psylliumfrö

Till utbakning:

250 g kallt smör

ca 2 1/2 dl potatismjöl

ägg till penslling

Smula jästen i bunken och vispa ihop med ägg, äggvita, mjölk och socker.

Väg alla torra ingredienser och blanda i hop dem dör sig och tillsätt i degvätskan. Vispa hastigt i hop med degblandare eller elvisp och vispa någon minut tills smeten är jämn och börjar att tjockna..

Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten eller inst 8 timmar.

Nästa dag

  1. Skär ett block kallt smör i centimetertjocka skivor och placera ut i en kvadrat på bakplåtspapper. Lägg bakplåtspapper ovanpå och kavla ut till en ca 18x18cm stor kvadrat. Ta ut degen och kavla en avlång relkktangel på mjölat bakbord i ca 20 x 40 cm, använd rikligt med potatismjöl.                                           
  2. Placera smörkvadraten i mitten av degrektangeln . Smörkvadratens långsidor ska nästan nå kanten på långsidorna av degrektangeln. Vik över degkanterna så att de möts i mitten och täcker smöret helt. Pudra ytan med potatismjöl och kavla ut degen så att den åter blir 20×40 cm. Använd hela tiden lätta tag med kaveln så att degen inte spricker och pudra med mer potatismjöl om det behövs.
  3. Vik degen på tre; vik in kortsidorna mot mitten, en över den andra så att tre lager bildas. Plasta in och lägg degen i kylskåpet i 30 min. Ta ut och upprepa utkamningen och vikningen försiktigt som ovan med mer potatismjöl. Sätt tillbaka i kylskåpet med plastfolie omkring i 30 min. Ta ut och upprepa kavring och vikning en sista gång och låt vila kallt i 30 min. Ta ut och kavla degen till en större rektangel, ca 25×50 cm den här gången. Degen ska vara knappt en centimeter tjock
  4. Skär ut avlånga trianglar, ca 20 stycken. Skär upp en 2 cm djupt snitt i mitten av nederkanten på varje triangel. Det går lättare att rulla ihop dem då.
  5. Börja rulla ihop nederkanten på varje triangel för att spetsen av triangeln omsluter själva bullen.
  6. Lägg på plåt och jäs i rumstemperatur i 1 1/2 – 2 timmar. Inte för varmt då smälter smöret. Jag lade fuktiga handdukar över crossianterna. Pensla med ägg och grädda i  mitten av ugnen i 225 grade 15-18 minuter tills de är ordentligt bruna. De blir lätt degiga i mitten om de inte är välgräddade. Efter jäsningen på plåt styckfrös jag mina och tar fram och gräddar de jag vill ha. Det kan tänkas att de då behöver stå kanske 10 minuter längre i ugnen ( beroende på ugn) Jag hade inte riktigt tio minuter längre.

 

Ät och njut av dessa underbara delikatesser!

Detta inlägg har 15 kommentarer

  1. Malin Tarvainen

    Så otroligt gott att äta croissanter till frukost! Riktigt lyxigt till och med! Härligt med ett glutenfritt recept dessutom. Kram

    1. Visst är det 🙂
      Ja bra glutenfria recept är svårt att hitta
      Varmt välkommen hit 🙂

  2. Tina

    Låter väldigt gott med Crossianter till frukost! Hoppas det är en sådan frukost idag med!
    Önskar dig en fantastiskt helg och njut av värmen 🙂

    Kram Tina

    1. Ja så blev det 🙂
      Perfekt att ha i frysen och ta fram och grädda
      Delikatess, verkligen!
      Önskar dig detsamma 💛

  3. Heléna

    Åhh – så gott!!! När barnen var små så brukade vi åka till bageriet i närheten på lördagarna och köpa just croissanter för barnen älskade dem. Min dotter kallade dem för räkbröd för hon tyckte att de såg ut som räkor till formen 😁 Tack så mycket för receptet! Hoppas du får en riktigt fin helg! Kramar 💖

    1. Ja de är populära 🙂 Haha de ser ju ut som räkor modell stora
      Ha en fin helg tjejen! <3

  4. Lisa

    Älskar croissanter. Har aldrig testat att baka själv dock men det måste jag göra. Hembakat är ju alltid godast 🙂

    Ha en fin torsdag kram

    1. Ja det var lite slit och tog tid, men helt klart mödan värt.
      Alltså dessa glutenfria blev gudomliga!

  5. Hilma Eklund

    Hembakat är verkligen lyxigt och croissanter känns dessutom ännu lyxigare hihi! Kram! ❤️

  6. Emma Engström

    Oj vilken lyx att dra till med på en morgon! Jag är otroligt dålig på att baka och ha mig, men vore ändå kul att testa 😀 <3

    1. Ja det är ju inget för en arbetsdag direkt…om man inte har de klara i frysen då 🙂

Lämna ett svar