Baka utan vetemjöl
Fotograf Uppsala, Fotograf Sigtuna
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore

Grötbröd

Det är något av mitt favoritbröd. Min mammas är nog det godaste och jag kommer ihåg hur mina barn tjatade på mormor att de ville ha just hennes grötbröd. Kladdigt var det att baka det, men så värt när det äntligen var klart. När jag senare blev allergisk mot bl.a. vetemjöl blev det genast svårare att hitta gott mjukt bröd. 

Häromdagen hittade jag faktiskt ett grötbröd som är glutenfritt. Här hittar du receptet. Tyvärr tål ju jag inte färdigköpta mixblandningar då de oftast innehåller vetestärkelse eller/och sojaprotein. Då blir det till att använda egna blandningar. I mina bulla blandade jag teffmjöl, bovetemjöl, lite maizenamjöl och även en del rårismjöl. De blev ju inte lika ljusa och fina som på bilden i receptet. Men saftiga blev de. Jag har faktiskt hittat ett ljust teffmjöl här som jag tänker klicka hem och testa. Ett annat märke hittar du här och gillar du lite mörkare bröd så finns teffmjölet jag använder här Hittar det inte i våra matvarubutiker. Just teffmjöl är så bra att baka på när det gäller glutenfritt. Synd bara att det kostar betydligt mer än vanligt mjöl. En annan sak jag har börjat med och det är att ha i ett uppvispat ägg efter att jag har rört ut jästen. Jag upplever att konsistensen på brödet blir snäppet bättre. Kanske inbillning jag vet inte, men jag ”slänger” i iallafall i ägget.

Lycka till med bakningen om ni testar 🙂

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Lillan Kind

  Tack för tipset! Jag är så glad att jag tål gluten, men när jag ska bjuda på glutenfritt blir det tyvärr ofta lite torrt… Men det här brödet ser ut att vara saftigt och gott😊

 2. Lisa

  Vad gott det ser ut 🙂 Måste prova det någon gång. Min dotter vill inte gärna äta gluten eftersom hon säger att hennes mage sväller då . Vet inte om hon är allergisk men hon vill i alla fall undvika gluten. Tack för receptet 🙂

  Ha en fin fortsättning på fredagskvällen kram <3

  1. De var goda:-)
   Ja skillnaden mot vete och gluten är att veteallergiker tål gluten. Jag kan dock inte använda alla mjölmixer som finns att köpa då de innehåller veteprotein (som glutenintoleranta tål) Så då blir det genast svårare, men jag kan äta rågmjöl t.ex. det kan inte glutenintoleranta då även där finns gluten.
   Jag får inte ofta problem med magen utan nässelutslag och vill det sig illa kan veteallergiker även få andningsproblem medans glutenintoleranta inte får det.
   Gluten är nog vanligare än veteallergi tror jag. Många har svårt när jag frågar om innehåll med veteprotein och då svarar de ofta ” det är glutenfritt” suck
   Ha en fin helg!

Lämna ett svar