Annorlunda med lakritssmak

Cheesecakebrownie med lakritssmak

Gillar ni lakrits? Jag gör det! Men i bakverk och mat har jag aldrig testat tidigare. Om jag gillar eller inte kan jag faktiskt inte bestämma mig för. Jag blev nöjd med bakningen trots att jag glömde sockret i den vita smeten. men det gick ju bra ändå. Det är ju en väldigt kletig kaka så gillar man inte det så ska man nog låta bli. Kakan gör i två lager, själva chokladsmeten  och en cheesecakesmet. Toppade med några färska hallon innan gräddningen. Hallon och lakrits passar ju så himla bra ihop. En av mina favoritgodisar är nåt med hallon och lakrits…

Gör så här:

Chokladbotten:
100 g smör, i tärningar
100 g mörk choklad, hackad
1 dl lakritssirap
1,5 dl socker
3 ägg
nypa salt
100 g majsstärkelse
50 g kakaopulver

Vit topping:
200 g naturell färskost
0,5 dl socker
1 ägg
1 msk vispgrädde
1 tsk lakritspulver

hallon att kanske dekorera med

  • Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme.
  • Tillsätt lakritssirap och socker, rör om väl.
  • Ta kastrullen från värmen och rör ner äggen ett i sänder.
  • Blanda en nypa salt, majsstärkelse och kakaopulver i en skål och rör ner det i chokladsmeten.
  • Bred ut smeten i en ugnsform ca 34 x 20 cm som du klär med bakplåtspapper.
  • Rör ihop ingredienserna till cheesecaketoppingen och häll över browniesmeten.
  • Använd en gaffel för att göra mönster på smeten så att det blir marmorerat.
  • Tryck ner hallon här och där i smeten.
  • Grädda kakan på 175 C i ca 25 minuter. Cheesecaketoppingen ska ha gyllenbruna kanter och ytan ska ha stelnat.                                      

Låt svalna helt innan du skär upp i bitar. Ät och njut!

 

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Kristallina

    Ser gott ut men jag tycker inte om lakrits. Så det är ingen mening att testa. Får trösta mig med mina chokladbollar gjort av dadlar, havregryn och kokosolja. 😀

    1. Nej lakrits är speciellt. Har aldrig vågat testa chokladbollar med dadlar 🙂

  2. Heléna

    Det låter helt fantastiskt gott så tusen tack för tips och recept! Hallon och lakrits gifter sig verkligen helt perfekt! Kram 💖

Lämna ett svar