Hem KategorierFoto Övning med skärpedjup

Övning med skärpedjup

av Carinas Photolifestyle
2 Kommentarer

Övningsuppgifter skärpedjup

Det är så roligt att öva och testa sig fram med kameran och jag tycker att man lär sig något nytt hela tiden. Just nu testar jag lite övningsuppgifter. Det börjar med att skapa förståelse för hur skärpedjup ändras synligt i bilden beroende på inställningarna från kort skärpa till lång skärpa. Åh så roligt att testa!

Jag har fått fördelen att haka på en testkurs om att lära mig mer om grundinställningarna på min kamera. Mycket av det är egentligen inte något nytt för mig men massor med annat är intressant och lärorikt. Kursen jag har tillgång till i tre veckor fanns hos  FOTOKURSER OCH FOTOWORKSHOPS AV EMELIE OHLSSON   Så otroligt fint av henne att bjuda på så mycket om fotografering.Jag går en annan av hennes kurser också just nu men som jag har längre tid på mig att genomföra.

Bilderna här nedanför är tagna med samma brännvidd 35mm men med olika bländare; F5,6 och F11. Slutartider var också densamma 1/60 dels sekund. Kan ni se skillnaden,  vilken som är vilken?

skärpedjup

skärpedjup

Vilken bild är vilken

Som ni ser så behöver man anpassa ISO och slutartid för att kameran ska orka göra förändringen. När jag  ändrade från 5,6 till 11 innebar det att kameran fick  mindre ljus. Därför behöver ISO och slutartid anpassas för att få ljuset. Nu tror jag inte att jag skulle ändra när jag testade, men ISO är nere på 80 i den undre bilden. Jag blev så irriterad på att det blev så mörkt, haha. Och alla  de andra inställningarna stod det ju i övningen vad jag skulle ha. Så som ni ser är den översta bilden ca 1 m framför mig och min  kamera. Brännvidden 35mm.  Bländaren: 5,6 ISO tror jag var 100 Slutartid: 1/60 dels sekund.

Den undre bilden är också ca 1 m framför mig och  kameran, brännvidden  35mm,  bländaren: 11 ISO:här vred jag till 80 då det blev så mörkt. Slutartider är även här 1/60 dels sekund. En rolig övning där man lär sig att se skillnaden mellan de olika skärpedjupen och ljuset. Mer övningar kommer.

Rosen då som håller på att slå ut?  Den ser ni på en annan bild överst. Det är i somras när den första rosen på nyplanterade rosen slog ut.

2 Kommentarer
3

You may also like

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
trackback

[…] Läs hela inlägget av Carinas Photolifestyle här –> Övning med skärpedjup […]

trackback

[…] Läs hela inlägget av Carinas Photolifestyle här –> Övning med skärpedjup […]

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta på min hemsida godkänner du min policy Godkänner Läs mer

Policyvillkor