Hem Trädgården Tulpanlökar i jorden

Tulpanlökar i jorden

av Carinas Photolifestyle
10 Kommentarer
tulpanlökar

Follow my blog with Bloglovin

Nu är några tulpanlökar i jorden

Jag är ingen hejare på odling och trädgård. Men gör så gott jag kan. Många saker läser jag mig till och andra testar jag mig fram.

Som nu när jag funderade på när man planterar  tulpanlökar. Jag visste inte riktgit när man sätter lökar i jorden så jag letade mig fram på datorn. Lite stressad blev jag allt trots att det bara är början på september. Det ska vara dags att plantera från september tills tjälen kommer ner i marken. Man ska helst plantera tidigt på hösten så att lökarna är i bra skick och får tid att rota sig ordentligt innan vintern är i antågande.

Man ska plantera i väldränerad jord så att löken inte ruttnar. Det kan den ju göra om jorden är för blöt hela tiden. Rekommendationen är att använda någon sorts lökjord som är blandad med benmjöl. Det ska tydligen ge lökarna de bästa förutsättningarna till att klara vinterkylan och även göra  dem mindre känsliga för svampangrepp och andra sjukdomar. Till våren innan blomaningen är igång,  kan man gärna ge dem en liten extra näringskick genom att gödsla med lite blodmjöl. Det ska öka chanserna för tulpanerna att bilda sidolökar och föröka sig. Spännande.

Nu är ju jag ingen trädgårdsproffs och har inte alltid genom åren lyckats med lökar. Och har jag lyckats så har rådjuren varit där i ett nafs. Men än så länge har jag inte sett några rådjur inpå knuten .

Ja vad blev det för lökar i jorden nu då? Jo ; en anslående vacker tulpan i den Sena Fylldblommiga Gruppen enligt Zetas trädgård där jag har köpt den, La Belle Epoque. Den har toner av rosa och aprikos som tonar ut mot kanterna och blommar i maj eller senare. Den blir ca 40-45 cm hög. Den doftar inte. Den som alla lökar ska stå i väldresserad jord och om jag ska vara ärlig vet jag inte om det är det. Men de gamla lökarna står där vackert om våren och lavendeln verkar trivas bra. Så jag väntar med spänning.

tulpanlökar

Och så blev det ju måndag igen

Helgen gick snabbt, precis som förra veckan. Jag hoppas att få tillbaka rösten ordentligt och förkylningen ur kroppen.

Njut av veckan!

10 Kommentarer
3

You may also like

10
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Carinas PhotolifestyleLena i WalesAnnica NorlingJagTina Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Kristallina
Guest

Då önskar jag dig lycka till. Må de växer så det knakar 😀

Tina
Guest

Satte nu några tulpanlökar upp och ner så att toppen fick ligga i botten och tvärtom? Detta lärde jag mig nyligen av Victoria. Skoglund med Zeta trädgård. Hon berättade att om man satte tulpanlöken upp och ner så tog det lite längre tid för den att leta sig upp till jordens yta. Genom att blanda lökarna med att sätta som vanligt och vända det upp och ner så växer inte alla upp samtidigt och man får njuta av blomningen lite längre. Den informationen hade jag velat ha tidigare när jag satte mina tulpanlökar. Kanske det går att gräva upp tulpanlökar… Read more »

Jag
Guest

Lökar är sensuella, som på din fina bild. Jag sätter mina lite senare, hoppas att jag kommer ihåg det.

Annica Norling
Guest
Annica Norling

Det är en härlig känsla att plantera lökar på hösten och sedan att gå i väntans tider tills våren smälter snön! 🙂

Lena i Wales
Guest

Lycka till med odlandet!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy